Reklama
 
Blog | Vlastimil Blaťák

Olomoucké volby 2020: Hnutí ANO jakožto neofeudální projekt

Hnutí ANO kampaň před podzimními volbami vlastně ani nezahajovalo, jelikož jede na plné obrátky stále. Teoreticky by se za její počátek dalo v místních podmínkách považovat vydání díla vizionáře Oklešťka o roce 2040, neuchopitelnost celé věci je ale signifikantní. Mezitím samozřejmě horečně pokračovaly práce na výstavbě kosmodromu na Libavé, ale o tom už se psalo.

U veškerých projevů hnutí ANO (nejen) v regionu je nutné od sebe oddělit dvě roviny, komunikační a PR rovinu na jedné straně, a faktickou politiku na straně druhé. Začal bych u té faktické politiky: veškeré stesky komentátorů, že nás hnutí Andreje Babiše pozvolna vrací do totality, jsou nesmyslné a plané. Vrací nás totiž ještě dál – do ryzího feudalismu. Země je Andrejova, v regionech sedí feudálové Oklešťkova formátu, všechno je to vlastně jejich, a prostý lid dře o suché kůrce na polnostech Agrofertu. Ostatní politické strany jsou formálně povoleny, ale fakticky jsou bezvýznamné, jelikož nevlastní půdu. Kapitalismus v tom netřeba hledat, není tam – a možná právě proto selhává opoziční kritika, která stále ještě hledá argumenty v rámci nějakého pravolevého spektra, čímž se ocitá úplně mimo výseč.

Andrej je nejvyšší feudál, a věrným uděluje v léno kraje, města a obce. Jestli píárově užívá on nebo Okleštěk tu mírně pravicovou (dříve), tam mírně levicovou (nyní) rétoriku, je za tím jen snaha udržet pěknými řečičkami bezzemky během žní při práci na dominikálu; vážně se to nemyslí.

Čekám jen, kdy Babiš začne promyšlenou sňatkovou politikou připojovat Polsko a Horní Lužici, a pro Oklešťka by se přímo hodila funkce moravského markraběte. V těchto volbách to ale ještě takhle natvrdo řečeno není.

Píár nadevše: Kraj jsem já!

Pro komunikaci feudálního hnutí ANO v kraji jsou nosné dvě zkušenosti, které už byly probrány mnohokrát, jejich pojmenování není ničím objevné a nové, pro pořádek ovšem:

  1. Feudální hejtman Okleštěk celé své historické období (po brutálním odstranění jinověrce Košty) zřejmě nemá na práci nic jiného, než natáčení videí s odpověďmi na stupidní „dotazy“ obyvatel kraje. Divné přitom je, že Oklešťkova televize jede měsíce setrvačností dál, i přes zjevné fiasko formátu – sledovanost jednotlivých dílů pořadu „Volejte hejtmanovi“ je totiž tristní, jen málokdy překročí dvacet zhlédnutí (sic!). To vše v kontextu toho, že jednotlivé „dotazy“ zvídavých občanů jako by úplnou náhodou kopírují PR agendu kraje, což v konkrétních situacích působí občas až komicky;
  2. Od prvních dnů po inauguraci Oklešťka na post (podle všech indicií dědičného) hejtmana je naprosto zřejmé, že jakákoli prezentace kraje = sebeprezentace jeho, neboť kraj a Okleštěk přece jedno jsou; je divné, že nikomu z koalice nevadí tento způsob chápání se světa a půdy, a že náměstky za ČSSD a ODS stále ještě baví dělat v podobné situaci doslova kompars.

Plníme sliby: Třeba zimák…

Na začátku prázdnin pak trochu probudil sociální sítě banner ANO na budově hlavního nádraží v Olomouci se sloganem „Plníme sliby“. Kromě toho, že jej lidová tvořivost ihned přebásnila na „plníme slipy“, je jakožto vlajková loď kampaně nositelem hned dvou sdělení.

Za prvé, víceméně ihned jsem otevřel stránky olomouckého ANO a pokoušel jsem se tedy najít volební program z posledních krajských voleb, abych jakožto zodpovědný volič mohl posoudit, nakolik skutečně byly dávné sliby splněny. Není překvapivé, že na stránkách hnutí se žádný takový program z roku 2016 nalézt nedá. Sloganovitost a PR tak definitivně zvítězily nad ověřováním faktů a nad kritickým pohledem, nic jiného ale ale asi čekat nedalo, a jediný slib, který si z poslední doby pamatuju, je zimák; jak to s ním dopadlo, vidíme v přímém přenosu.

Za druhé, přestože mi není znám autor grafického provedení, výtvarná klišovitost je naprosto zdrcující: lídr (feudál a markrabě) držící v ruce brýle je póza, za kterou by byl student prvního ročníku výtvarné školy nejspíš na místě zastřelen.

Co z toho všeho vychází:

Pokud chcete, aby vyhrálo volby ANO, házejte luční květiny na feudálův vůz, když ho vezou z Výšovic k nám do Olomouce do úřadu;

Pokud chcete, aby volby vyhrál někdo jiný, zakládejte manufaktury a podnikejte – jinak se feudalismu zbavit nelze…

Reklama