Reklama
 
Blog | Vlastimil Blaťák

Olomoucký hejtman se zbláznil. „Velké vize v malé knize“ jsou výplodem šílenství

Když na přelomu roku avizoval hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk vydání knihy „Velké vize v malé knize, aneb Až budeš velká, Bětuško“, čekali jsme další PR produkt podobný „vizím“ obsaženým v díle úřadujícího premiéra Babiše. Výsledek ale předčil všechna očekávání a nastoluje vážné pochybnosti o duševním zdraví hejtmana Olomouckého kraje. Tohle „píár“ je totiž nejen k pozvednutí obočí. Žánr sci-fi snese mnohé, tohle ale doopravdy ne.

Nejprve krátce o tom, kdo je Ladislav Okleštěk: V roce 1994 byl poprvé zvolen do Zastupitelstva obce Výšovice, kde byl dvacet let starostou. Během této doby v okolí obce rozkvetl byznys se solární elektřinou. Do politického hnutí ANO 2011 vstoupil v roce 2012, o rok později se stal předsedou krajské organizace v Olomouckém kraji a členem předsednictva hnutí. V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 získal poslanecký mandát, po krajských volbách v roce 2016 učebnicově podřízl větev zvolenému hejtmanovi Koštovi, aby se pak hejtmanem stal sám. Kdyby existovalo zadání vyjmenovat, čeho jako hejtman dosáhl, co prosadil, kromě běžné správy kraje bychom nenalezli mimořádného zhruba nic. Místo toho si začal budovat image žoviálního strejdy, který odpovídá na stupidní dotazy babiček z Horní Dolní do videozáznamu se selfie tyčí v ruce.

Dílo „Velké vize v malé knize“ je nejlépe zařadit do žánru sci-fi, který samozřejmě snese v podstatě cokoliv. V takovém žánru je těžké oponovat faktograficky; to ale není cílem a smyslem kritiky. Kráčí zhruba o to, že od politika v postavení hejtmana by jeden očekával alespoň zbla racionality, skutečné „vize“, kam chce náš kraj vést. Na literární formě přitom nesejde. Oklešťkovo dílo je nicméně zřejmě psáno pod vlivem nějaké neznámé psychotropní látky, neboť předpokládá, že v roce 2040:

– hokejové mužstvo Jeseníku vyhraje extraligu; vizionářský hejtman samozřejmě předpokládá a své vnučce Bětušce vysvětluje, že to bude jeho hejtmanství, které v Jeseníku postaví zimní stadion (dosud tam žádný není a ani Milan Hnilička ho přes několik návštěv dosud nepostavil…), a klub dokáže hned v první sezóně neuvěřitelné věci. Okleštěk však navíc doslova píše, že „moderní zázemí zimního stadionu umožní vychovávat z malých talentů světové krasobruslaře.“ Ten Košta, kterému současný hejtman namazal schody, údajně proto, že holdoval alkoholu, ten má aspoň zkušenosti s hokejovou brankařinou, a zřejmě by zůstal lucidní. Co hulí Okleštěk a odkud se vzala halucinace krasobruslaře zvedajícího nad hlavu Masarykův pohár, nevíme.

– na Libavé vznikne kosmodrom a už v roce 2040 budou odtamtud startovat rakety do hlubokého vesmíru. To doopravdy napsal! Protože hejtman ve své velkolepé vizi uvádí, že „nanodružice využijí vědci, ale také obyvatelé Olomouce nebo Prostějova, kde družice pohlídají kvalitu vzduchu,“ počítá zřejmě s vynášením družic až na geostacionární dráhu; kromě toho také uvádí, že „kosmodrom bude logisticky napojen na blízký dopravní terminál kombinované přepravy v Přerově,“ a to už je vážně moc. Jestli budou kvůli stavbě kosmodromu vysídlena rozsáhlá území Ostravska a Polska (protože na východ od každého kosmodromu musí být neobydlená oblast, ježto se Země po startu rakety dál otáčí, a vždy hrozí havárie prvního stupně…), to už hejtman buď neuvádí, nebo zamlčuje.

V roce 2040 bude na území Olomouckého kraje zatčen poslední zločinec, píše hejtman, a dále, že v roce 2040 bude Olomoucký kraj zcela bez odpadů, a co nebylo lze recyklovat, to se odveze do moderní spalovny, která bude ze spáleného odpadu produkovat pouze vodní páru. To nepotřebuje komentář. Zavře také poslední dům pro seniory, Okleštěk dále chce anektovat horu Praděd (respektive doufá, že Moravskoslezský kraj území dobrovolně a srdečně vydá), a nechá zmizet poslední papírový formulář (asi aby senioři, jichž bude podle hejtmana stále více, byli nuceni pochopit moderní technologie).

Konec citací, doporučuji si knihu sehnat, abych neprozradil všechno (četba je realizovatelná pouze s rozpitou lahví). Co je podstatné a co je zajímavé: knihu vydala společnost Graspo, která normálně tiskne diáře a reklamní tiskoviny. Zda byla vytištěna samonákladem Oklešťka, nebo ji zaplatil kraj, je ta klíčová otázka, na kterou hejtman zatím odpověď nedal. Především ale v samotném hnutí ANO se k tomuto vizionářskému veledílu postavili značně rezervovaně – knihu s Okleštkěm sice osobně křil 8. ledna v galerii Šantovka Andrej Babiš, Oklešťkovy příspěvky na sociálních sítích ale nesdíleli a nelajkovali ani olomoucký „prima primátor“, ani Milan Feranec, ani krajská stránka hnutí ANO, a takhle zřetelný distanc vypovídá o mnohém.

Reklama